Epilare Definitiva cu Laser. Ce este?
Singura metoda ultramoderna de epilare definitiva, complet nedureroasa, cu timp redus de tratament, prin care se obtine eliminarea permanenta a foliculor de par in proportie de pana la 95% la femei si 75% la barbati. Eficienta inca de la prima sedinta, este complet sigura, numeroase teste in laborator demonstrand ca actioneaza doar asupra firelor de par, protejand pielea si tesuturile apropiate firului de par, fara efecte secundare pe termen lung sau scurt.
Iata orientativ cateva procente medii de curatire a zonelor uzual solicitate: axila 80-90%, inghinal 90-95%, fata 50-70%, coapse 60-70%, gambe 90-95%.
Mai mult, nu necesita timp de recuperare, poate fi realizata pentru absolut toate fototipurile de piele si da! poate fi realizata in deplina siguranta in orice sezon al anului, nu doar in sezonul rece.
In majoritatea tarilor dezvoltate cu o cultura wellness puternica, tratamentele IPL / SPL au alte intrebuintari cosmetice. Pentru epilarea definitiva laserul fiind intotdeauna recomandat si preferat.
Galerie Foto
Ciclul de crestere a firului de par
Fiecare ciclu al cresterii parului include o etapa de crestere, una intermediara si una de odihna. Cu alte cuvinte firele de par cresc, se mentin, involueaza si apoi cad, urmand apoi inceputul unei noi etape de crestere. Fiecare fir de par se formeaza in interiorul bulbului de par, in folicul.
1. Etapa Anagena
Prima etapa din ciclul cresterii parului in care are loc formarea, migrarea spre exterior si ajungerea firului de par la maturitate.
2. Etapa Catagena
Cresterea este mai putin accelerata, incepand in acelasi timp perioada de repaus in care firele de par se opresc din crestere si se degradeaza.
3. Etapa Telogena
In cea de-a treia etapa firul de par intra in repaus complet, este eliminat iar radacina se regenereaza si se pregateste pentru formarea unui nou fir.
Importanta ciclului cresterii firului de par in Epilare Definitiva cu Laser
Lungimea fiecarei etape depinde de tipul firului de par. Din fericire, fiecare folicul este independent, fapt ce impedica caderea tuturor firelor de par in acelasi timp. De obicei fiecare om are in medie 20% din foliculii pilosi in etapa anagena. In etapele catagena si telogena laserul nu are efect asupra foliculilor pilosi doarece acestia nu sunt expusi, de unde si necesitatea mai multor sedinte.
O sporire temporara a cresterii firelor de par poate fi observata uneori, deoarece corpul reactioneaza la epilarea definitiva cu laser prin activarea celulelor papilare inactive, aducandu-le pe aceastea in etapa anagena. Desi temporar, acest lucru ajuta la cresterea eficacitatii epilarii definitivee cu laser, fiind mai multe fire de par expuse tratamentului.
Zonele uzuale de tratament
Axile
Etapa anagena: aprox. 30%
Etapa telogena: aprox. 70%
Intervalul dintre tratamente: aprox. 2-4 saptamani
Picioare
Etapa anagena: aprox. 20%
Etapa telogena: aprox. 80%
Intervalul dintre tratamente: aprox. 2-4 saptamani
Inghinal
Etapa anagena: aprox. 30%
Etapa telogena: aprox. 70%
Intervalul dintre tratamente: aprox. 2-4 saptamani
Spate si piept
Etapa anagena: aprox. 15%
Etapa telogena: aprox. 85%
Intervalul dintre tratamente: aprox. 2-4 saptamani
Maini
Etapa anagena: aprox. 20%
Etapa telogena: aprox. 80%
Intervalul dintre tratamente: aprox. 2-4 saptamani
Fata
Etapa anagena: aprox. 65%
Etapa telogena: aprox. 35%
Intervalul dintre tratamente: aprox. 2-4 saptamani
Etapele tratamentului
Evitarea epilarii cu ceara. Metodele de epilare pot afecta foliculul pilos, interferand cu epilarea laser.
Este recomandata raderea cu lama cu o seara inainte de ziua in care are loc procedura. Este interzis consumul unor medicamente fotosensibilizante (unele antibiotice, antidepresive, anxiolitice, antiinflamatorii nesteroidiene si steroidiene).
Durata unei sedinte difera in functie de zona de epilat. Spre exemplu, daca in cazul axilei poate dura intre 5-10 min, in cazul unui picior sedinta poate dura pana la 20 min.
Durata tratamentului dureaza intre 5 – 7 sedinte, spatiate la 4-6 saptamani in functie de grosime, pigmentatie si densitatea firelor de par, zona tratata, factori metabolici si hormonali si nu in ultimul rand reactivitatea individuala.
Sedintele de epilare de lunga durata sunt programate conform unui algoritm ce respecta fiziologia cresterii firelor de par. Niciodata nu avem la un anumit moment dat toate firele crescute, din toti foliculii. Firele de par cresc dupa un “program” ce comporta 3 faze: de crestere, de stagnare si de regresie.
Tratamentul de fotoepilare este util si eficient numai in faza in care firele de par exista in teaca lor, acesta fiind momentul in care caldura produsa este condusa de catre fir direct la celulele germinative ale foliculului pilos. In oricare din celelalte doua faze, tratamentul nu isi realizeaza scopul – acela de distrugere a radacinilor, din cauza ca firul de par nu comunica direct ca radacina. Iata de ce sedintele urmeaza aceasta ciclicitate si se repeta.
Se evita expunerea solara sau baia fierbinte in ziua tratamentului.
Se vor folosi creme cu factor de protectie solara in zilele urmatoare tratamentului in cazul expunerii la soare.
Firele cad singure la 7-10 zile dupa tratament.
Dupa incheierea celor 5 – 7 sedinte de epilare defintiva, se constata ca epilarea este partiala, dar definitiva. Ce inseamna aceasta? Se mai vede inca putin par – acest par este mult mai fin si mai depigmentat, dar efectul se mentine.
Tratamentul de fotoepilare defintiva nu poate niciodata distruge toti foliculii de par dintr-o anumita zona, fie ea axila, bikini sau gambe. Intodeauna vor mai ramane cateva fire de par miniaturizate. De aceea sunt necesare 1-2 sedinte de intretinere pe an. Iata orientativ cateva procente medii de curatare a catorva zone mai frecvent solicitate: axila 80-90%, zona inghinala 90-95%, fata 50-70%, coapse 60-70%, gambe 90-95%.